Valitse sivu

Koska olen nykyään jo melkoinen puutarhatonttu (mulla on ruusu, mulla on ruusu!), niin tottakai olen ihan fiiliksissä pian alkavasta Hangon Puutarhaviikostakin. Minun keijukaissieluani hivelevät ohjelmanumerot kuten ”Ystävällisyyden ja lempeyden puistokävely” ja ”Perhospuutarhan esittely”, mutta herkkusuuna ehkä nostaisin kuitenkin villiyrtit lähempään syyniin. Siispä kilautamme kaverille, naapuriblogin Tarjalle, jonka villiyrttikiertokävely on sunnuntaina 18.5. klo 11-12.

Tarja kuule, mitä herkullista sieltä villistä luonnosta tähän aikaan kevättä löytyy?

Sehän on niin keväästä kiinni, viime vuonna oli kylmä kevät ja nyt taas pääsiäisen lämpöaallon seurauksena monet kasvit ovat jo kukkineet. Esimerkiksi pihlajan lehtinuput, karvasmantelin makuiset ”amarettonuput” taitavat olla jo ohi, sopiva hetki niiden syömiselle kestää vain pari päivää. Saas nähdä! Joka tapauksessa löydämme horsmanalkuja, joita voi käyttää parsan lailla tai tuupata munakkaaseen, salaatin lailla käytettäviä vuohenputken pieniä lehtiä, jotka sopivat myös piiraiden täytteeksi, voikukkia, voikukan lehtiä ja nokkosta, joka on nyt parhaimmillaan. Hangon erikoisuus, merikaali katsastetaan myös, sitähän ei monessa paikassa Suomessa kasva. Hangossa on merikaalille juuri sopiva suolasuhde maaperässä. Otan myös omalta pihalta kaikenlaista vihreää mukaan ja kerron kasveista ja niiden käyttötarkoituksista kävelyn lomassa.

Missä päin kuljetat seuruetta ja mitä rundi maksaa?
Lähdemme Appelgrenintieltä, Bellevuenrannan parkkipaikalta hiekkatielle ja meren ääreen noin tunnin kävelylle, kasvien perässä. Teen harjoituskierroksen lähempänä tapahtumaa ja tarkistan vielä mitä kasvaa ja missä. Kiertokävelyn hinta on 5 eur/ henkilö.

Missä muissa Puutarhaviikon tapahtumissa touhuat?
Toimin toisena oppaana tiistain ”Bongaa puutarha” -pihakierroksella, puutarhuri Helenan rinnalla. Mukana on seitsemän puutarhaa kylpyläpuiston huvila-alueella. Touhuan myös avajaisissa Hangon Marttojen pop-up-kahvilassa, Ravintolapäivä kun sattuu sopivasti samaan aikaan. Me Martat esittelemme mm. miten Via Gardenin ”Hangon Yrttejä” voi käyttää erilaisissa leivonnaisissa.

Entä meinaatko ehtiä muihin Puutarhaviikon rientoihin?
Toivottavasti ainakin ”laulavan puutarhurin” Mikon bussikierrokselle ja Henriette Kressin luennoille, hän tietää kaiken hyötykasveista!

Kiitos Tarja, kiva kun ehdit rupatella, nähdään viimeistään Puutarhaviikolla!

Juu, kaikki mukaan vaan, ohjelmaa on laidasta laitaan moneen makuun. Muistutapa lukijoitasi, että joissakin ohjelmanumeroissa kuten ”Bongaa puutarha” -kierroksellemme sekä meriretkille on ennakkoilmoittautuminen tarpeen, senhän voisi tehdä nyt vaikka saman tien!

Hangon Puutarhaviikko alkaa ensi lauantaina, 17.5. ja päättyy perjantaina 23.5. Lisätietoja ja tarkka ohjelma (pdf) Hangon matkailutoimiston sivuilta. Hangon Puutarhaviikko Facebookissa.

*** Huomio! Samaan aikaan Puutarhaviikon lomaan ajoittuu myös historiallinen tapahtuma, Tulliniemen luontopolku Suomen eteläisimpään kärkeen avautuu yleisölle maanantaina 19.5. Tätä on odotettu yli 50 vuotta!