comments 5

Hangon Elokuvajuhlat lähestyvät

Kirjoitan sinnikkäästi joka vuosi Hangon Elokuvajuhlista, koska se nyt vain sattuu olemaan lempitapahtumiani tässä tuulisessa kaupungissa, ja vieläpä osuu lempivuodenaikaani syksyyn. (Syksy on aina syksyisin lempivuodenaikani, kevät taas keväisin. Kätevää.) Tänä vuonna festaroidaan to-ma 19.-23.10.

Vuoden 2017 ohjelmisto oli jotenkin miehinen, sotaisa ja aavistuksen ahdistava, mutta siltikin löysin itselleni taas katseltavaa päällekkäisyyksiin asti.

***
En muuten ollut miehisyys-pohdintojeni kanssa ihan väärässä. Olin kirjoittanut tätä postausta tähän saakka, kun hyppäsin lukemaan Hesarin artikkelia Nordic Business Forumista. Joka muuten alkaa sanoilla ”Olemme hyvin tärkeitä henkilöitä! Olemme hyvin tärkeitä henkilöitä!” Kuuluisaa kansallisrunoilijaa lainatakseni: että mitähän vittua? Saavatko naiset puhua tuolla ollenkaan???

Otin kuulakärkikynän ja rupesin alleviivaamaan jutusta puhujia, olleita ja menneitä: 15 nimeä, 15 miestä. Toivottavasti naiset saivat edes keittää kahvia näille hyvin tärkeille henkilöille? Tai taputtaa käsiään? Artikkelin päättää kävijäkommentti: ”Tuli ehkä vähän uskoa ihmisyyteen.” No kuule mulla kävi ihan just päinvastoin!

Ja siis sitten tästä suivaantuneena nappasin myös Hangon Elokuvajuhlien ohjelmiston käsittelyyn; 21 esitettävästä elokuvasta (lyhäreitä en laskenut) 19 on miehen ohjaamaa. Ja ne kaksi muutakin ovat mies-nainen-työparin. Ei siinä mitään, minähän rakastan miehiä. Tämä vain välihuomiona, että me muistaisimme kuinka vähän me saamme käsitystä maailmanmenosta naisten näkökulmasta.
***

Koko Hangon Elokuvajuhlien komean (ehehe) ohjelmiston löydät täältä, alla omat tärppini. Huomaathan, että minä olen ihminen joka haluaisi pelkästään katsoa ranskalaisia elokuvia joissa ei tapahdu mitään, joten tärppilistan ulkopuolelle jää tosi kovia leffoja. Elokuvat menevät myös päällekkäin, silloin on vain tylysti valittava kahdesta mielenkiintoisesta. Tee siis oma listasi omien aikataulujesi ja mieltymystesi mukaan!

Elokuvia esitetään Hangon helmessä, nostalgisessa Kino Olympiassa sekä Hotel Regatassa sekä Hotel Bulevardissa. Pahoittelen, etten saa festareiden sivuilta linkitettyä elokuvien esittelyteksteihin, sen sijaan elokuvan nimet on linkitetty nyt trailereihin. Olkaapa hyvät:

Perjantai 20.10.

Hotel Regatta
17:30 Neruda, Pablo Larrain, Chile 2016
21:30 Fuocoammare, Gianfranco Rosi, Italia 2016

Lauantai 21.10.

Kino Olympia
11:30 Loving Vincent, Dorota Kobiela, Hugh Welchman, UK & Puola 2017

Hotel Regatta
13:30 Tomorrow – Kohti parempaa huomista, Mélanie Laurent ja Cyril Drion, Ranska 2016
19:30 Salaisuuksien illallinen, Paolo Genovese, Italia 2016

Sunnuntai 22.10. 

Kino Olympia
12:30 The Square, Ruben Östlund, Ruotsi 2017 (Tää mua vähän jännittää!)

Lisäksi kipitän jonain iltana katsomaan Hotel Bulevardiin R & A Shorts eli Rakkautta & Anarkiaa -festareiden lyhytelokuvia!

5 Comments

 1. Nikadora says

  Sinä Anna sen juuri paljastitkin. Salaisen haaveeni olla elokuvaohjaaja.
  Siihen en tarvitsisi myöskään sikaria tai miesten hattua itseni korostamiseksi.
  Vain elokuva ja kaikki se ympärillä tapahtuva elävä vivahteikkuus.
  Kaikki ne tunteet ja taide, joka vie ja pyörittää!

 2. Juuri näin se on. Miehet saavat palstatilaa ja näkyvyyttä moninkertaisesti naisia enemmän lähes kaikilla aloilla ja elämänalueilla. Myös fiktiiviset miehet esim. juuri elokuvissa. Tämä onkin varmasti suurin selitys sille, miksi suurin osa neutraaleista ihmiseen viittaavista nimityksistä on piilomaskuliinisia eli ne tulkitaan mieheen viittaaviksi, jos sukupuoli ei kontekstista käy ilmi. Tutkimuksissa on huomatta, että esim. “ihminen” tai “hän” ovat piilomaskuliinisia sanoja eli sekä naiset että miehet mieltävät näiden sanojen tarkoitteet huomattavasti useammin miehiksi kuin naisiksi, vaikka kontekstissa ei olisi mitään, mikä tätä tulkintaa puoltaisi. Ihminen oletetaan mieheksi, jos ei toisin ilmoiteta, ja tämä johtuu varmasti juuri siitä, että miehistä puhutaan ja kirjoitetaan niin paljon naisia enemmän. Toivotaan, että sadan vuoden kuluttua asia ei ole enää näin. Sen optimistisempi en uskalla olla.

  • Anna says

   Kiitos viestistä! Olen ajatellut näitä asioita viime aikoina paljon. Optimistisuuteni on suurin piirtein samoissa kanssasi, välillä tuntuu, että otamme jopa takapakkia…

 3. Nikadora says

  Kuka muistaa Marie Curien? Lopulta hän sai tunnustusta.
  Ja se oli jo aika kauan sitten!
  Olisi pitänyt tulla enemmänkin naisten tasa-arvoa KÄYTÄNTÖÖN (ei puheasteelle!)
  JO yli sata vuotta sitten!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.