Valitse sivu

Eilen ilmassa oli suuren urheilu kulttuurijuhlan tuntua. Sofi Oksanen oli laskeutunut Hankoon.

Päivällä esiteltiin Puhdistus-elokuva, johon Kirjatoukka ei uskaltanut mennä. Herra Kamera meni, ja sanoi painokkaasti noin kaksikymmentä kertaa elokuvista tullessaan sanan ”rankka”, pää painuksissa.

Elokuvaa seurasi tilaisuus medialle ja illalla oli sitten päätapahtuma, uuden kirjan esittely ja seminaari Hangon kaupungintalon juhlasalissa, jossa oli muuten juuri sopivaa vanhanaikaista charmia tälle tilaisuudelle.

Alakuvissa paneelikeskustelijat vasemmalta: Sotahistorioitsija Pekka Silvast, professori Seppo Zetterberg, tietokirjailija Carl-Fredrik Geust, toimittaja ja tietokirjailija Jukka Rislakki. Ja keskellä Sofi Oksanen.

Sen lisäksi, että Sofi osaa kirjoittaa, hän osaa myös puhua. Kuuluvasti. Keskustelu on mielenkiintoista, mutta yllättäen myös hauskaa. Yleisö saa nauraa Zetterbergin ja Rislakin sutkautuksille, ja hymistellä tyytyvisenä hankolaisen Silvastin leppoisalle – ja ehtymättömälle- tietämykselle. Geust johtaa puhetta hyvällä tempolla, kääntää välillä ruotsiksi. Nämä paneelin herrat ovat paljon lukeneet, ja itsekin kirjoittaneet, ja he kehuvat Oksasta niin selvästi ja syvästi vaikuttuneina. Kyyneleet tulevat silmiin, kun virolainen nainen nousee yleistöstä, ja kiittää Sofi Oksasta.

On suuri nautinto kuunnella ihmisiä, jotka puhuvat mielellään, innostuneesti ja hyvin, yleisölle. Juhlasalin kauniit, vanhat tuolit narisevat ja painavat selkää, mutta toisetkin kaksi tuntia olisi silti mennyt varmasti kuin siivillä. Karismaa nyt ainakin, älyä tottakai, läsnäoloa, keskittymiskykyä, jotain sellaistako se salaisuus on?

Ennen ja jälkeen keskustelun jonotamme signeerausta Sofilta, joka nostaa kellon lähestyessä puolta yhdeksää illalla jo pöydän alla jalkaterät pois punaisista korkokengistä, katsoo jokaista silmiin ja kirjoittaa nimensä yhä uudelleen ja uudelleen putipuhtaille kansilehdille…

”Kun kyyhkyset katosivat”– kirjan syntytarina on jännittävä. Selkäpiissä värisi kun Sofi Oksanen näytti seminaarin aluksi kuvia romaanin päähenkilön esikuvasta ja taustoitti tarinaa. Lue lisää kirjan synnystä Kyyhkyset-sivustolta.