Valitse sivu

Ai niin, ne ihmehommat.

Juttelimme siis Paku-Villen kanssa päivänä eräänä lounaslautastemme yli ihmeellisestä elämästä. Se, mitä olin silloin selittämässä, ennen kuin Paku-Ville vei teidän kaikkien huomion välihuutelullaan, oli tämä:

Meidän ei pitäisi niin kiihkeästi takertua siihen MITEN toiveemme toteutuvat. Riuhtoa saavuttaaksemme haaveitamme. Muuten saattaa olla, että emme huomaa jo elävämme unelmaamme.

Minä esimerkiksi ilmoittelin suurieleisesti joskus suhteemme alkuaikoina Herra Kameralle, että haaveilen valkoisesta kivitalosta meren rannalla. Totta puhuen näin silloin mielessäni modernin kuution lasiseinineen, suurinpiirtein sanotaanko nyt vaikka Kaivopuiston rannassa. Mutta ei takerruta pikkuseikkoihin; katsokaa missä nyt asun. Valkoisessa kivitalossa meren rannalla. Yli satavuotiaan kivitaloni rappaus on rapissut ja merenranta on Hangossa mutta yhtäkaikki.

Olen myös leikkinyt leikkiä ”jos kaikki olisi mahdollista” ja kirjoittanut toivomuslappuun Talo Ranskasta sydän sydän tähti kukkanen aurinko. Siihen meillä ei kuuna päivänä olisi ollut kuitenkaan varaa, tätä menoa ei tule koskaan olemaankaan. Mutta eräänä päivänä naapuriimme muutti herttainen pariskunta, ja eräänä toisena päivänä he ostivat Rivieran rinteiltä kauniin huvilan. Te tiedätte missä minä olen jo kolme kertaa tämänkin vuoden puolella nuuhkinut sypressejä. Minulla melkein ON talo Ranskassa!

Muistatteko kissakuumeen? Arvausleikki: mikä lämmittää juuri tällä hetkellä oikeaa reittäni, ojentelee valkoisia tassujaan ja hyrrää kuin vanha ompelukone? Ei, ei se tarkalleen ottaen ole meidän, mutta meillä se nyt kuitenkin on. Ainakin viikon. Eikä viimeistä kertaa. Ja silloin kun ei ole, me saamme käydä silittelemässä sitä sen varsinaisessa kodissa ihan milloin vain. Minun elämääni on hiippaillut harmaa, sylissä viihtyvä kissa, ja se riittää.

Esimerkkejä olisi lukuisia, mutta en viitsi uuvuttaa teitä niillä, vaan päästän teidät miettimään omianne.

Minulla on siis valkoinen kivitalo meren rannassa, tukikohta Ranskassa ja kissa kyljessä. Seuraa toinen opetus: kaikkia haaveita ei tarvitse itse omistamalla omistaa. Jos onni on elämässä, laske se ihmeeksi.

Voitte hajaantua.