comments 9

Frappé

Halusin vain muistuttaa, että jos juhannus on koto-Suomessa lämpöinen (ahahahahahahaha!!!), niin kreikkalainen frappe eli jääkahvi on mitä mainioin hellejuoma. Hifistelijä tekee sen kylmäuutetusta kahvista, tavallinen hippiäinen jäähtyneestä suodatinkahvista.  Tai itse asiassa kaikista useimmiten se tehdään ilmeisesti täällä paikan päällä pikakahvijauheesta. Jääpalat kolisevat joka tapauksessa kutsuvasti jokaisessa versiossa. Lisäksi sekaan laitetaan – tai ollaan laittamatta – sokeria (esimerkiksi metrio = puolimakea) ja maitovaahtoa (me gala).

Minä tilaan täällä Kreikassa yleensä cappuccino freddon (sanotaan myös freddo cappuccino), en frappea. Ero on siinä, että se valmistetaan espressosta tai tuplasta, ja minusta se on parempaa kuin frappe.

Kuriositeettina mainittakoon, että valkoviinilasillinen maksaa kyllä vähemmän kuin kahvi. Ja ouzo kai vielä vähemmän. Niillä ei kuitenkaan tee mieli aloittaa aamua tai taittaa iltapäiväuupumusta. Paitsi tietysti kreikkalaisten tekee, varsinkin toriaamut.

9 Comments

 1. Liivia says

  Kelpaisi.
  Pariisissa sama; kahvi kalliimpaa (usein puolet) kuin viini- tai olutlasillinen, puhumattakaan jostakin pastiksesta. Pääsääntöisesti alkoholi edullisin vaihtoehto, kokiskin kahvin hintainen.

 2. Juon useimmiten frappeni varsin epäkreikkalaisittain ”sketos” – eli ilman mitään, mutta maitoversio on kyllä ihanaa myös.

  Ihania kuvia ja tunnelmia, täällä ja instassa! Lisää!

  • Anna says

   Nyt loman loppua ohden olemme kaikesta kuumuudesta huolimatta liukuneet takaisin aamu-cappuccinoon, kuumana siis. Cappuccino tuplana, siis tuplaespressolla, ja tosiaan lämpimänä oli aivan ylivoimainen tehtävä eräänkin hienostohotellin rantabaarissa. Sitä ihmeteltiin kolmen asiakapalvelijan voimin! 😀

 3. Ikiensimmäinen frappeni join Kyproksella vuosi sitten ja vaikka koffeini ei oikein sovi minulle niin aahh miten ihanalta se maistui. Myös se auttoi varmaan että istuimme keskellä ihmisvilinää kaikkien trendikkäitten Nicosialaisten kanssa 🙂 En ole tohdinnut juoda sitä täällä kotisuomessa koska olen varma ettei se maistu yhtä hyvälle…

  • Anna says

   Joo, kyllä se vaan jotenkin sopii ja kuuluu tänne, ja maistuu parhaalta näissä oloissa. Vähän niin kuin roséviini, ei se oikein harmaassa, ja viileässä Suomen kesässä ole ihan sama asia kuin Provencen auringon alla.

 4. Frappe maistuu Samoksen auringon alla. Kotimaassa olen vankkumaton teeihminen, mutta paahteisissa oloissa kunnon kofeiinipommi saa vain energian virtaamaan vaikka onko sillä nyt niin väliä lomalla, vailks laiskotteleekin aamusta iltaan Välimeren aalloissa välillä vilvoitellen. Aurinkoisin terveisin Samos in my mind, Tuija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.