Valitse sivu

Facebookin puolella ehtikin jo herättää hilpeyttä ihan asiallinen kätevä emäntä-vinkkini, eli se, että vorschmackia kannattaa vääntää satiinimekko päällä, sillä siitä saa noin vain pyyhkeen kulmalla pyyhittyä roiskeet, kuten esimerkiksi anjovisliemen pois. Ja taas ollaan ihan juhlakuosissa. Tosin nutturasta näkyy, että hauduttelun aikana on ehditty myös loikoilla sohvalla kirjan kanssa, mutta sitähän varten pataruoat pitkine uuniaikoineen ovat?

Itsenäisyyspäivän vorschmackista on tullut meillä jo perinne, en edes muista kuinka mones vuosi vedetään samalla kaavalla. Ja resepti on ihan perus, tosin määrä on huikea, sillä ajattelen aina, että jos joku vaikka poikkeaa. Ja poikkesikin, tänäkin vuonna.

Lappaa pataan lampaan jauhelihaa, jota voi myös jatkaa sikanaudalla, ja jokaista kiloa kohti noin 4 sipulia pienenä hakkeluksena. Tee myös kokonaisesta valkosipulista hakkelusta, tai vain muutamasta kynnestä, oman maun mukaan.
Kumoa sekaan anjovispurkillisia liemineen, taas lihan määrästä riippuen. Sanotaan nyt vaikka 1 rasiallinen/ kilo. Sama homma tomaattipyreen kanssa, pieni purkillinen per kilo lihaa.
Mausta mustapippurilla, lorauta reilu maitolasillinen vettä pataan.

Minä en ruskistele lihoja ja sipuleita etukäteen, vaan laitan koko taikinan sekaisin padassa ja padan uuniin. Teemme tämän jo Itsenäisyyspäivän aamuna. Sillä aikaa kun me nautimme kuohuvia maljoja ja kakkusia Café Regatassa, ja touhusimme mitä touhusimme, välillä pataa hämmennellen, niin vorschmack hautui hautumistaan ihanan muhevaksi tuoksuvaksi massaksi.

Nautimme ruoan kukkakaalipyreen, smetanan, suolakurkkujen ja punajuurien kanssa. Seuraavina päivinä maut vain syventyvät, ja vorschmackista saa nopeasti esimerkiksi kauniit cocktail-leipäset näin pitkän viikonlopun rientoihin, paahdetun saaristolaisleivän päällä tarjoiltuna, tykötarpeilla koristeltuna.

Asiallisemman reseptin voit poimia vaikkapa Hesarin sivuilta.