comments 16

Ei pelkkää auvoa


Tämä ensimmäinen aamu ja aamiainen oli varmastikin yksi matkan onnellisimpia hetkiä. Laskeuduimme 15.12. kello viiden aikaan pääkaupunkiin Méxicoon ja suhasimme taksilla viehättävään Condesan kaupunginosaan. Heitimme tavarat kämpille ja astuimme suoraan ulos ja ujoon aurinkoon, täynnä ihmeellistä riemua ja seikkailuntuntua. Pieni kahvila oli ihan meidän ensimmäistä majapaikkaamme, ihanaa airbnb-taloa vastapäätä. Pää oli kaikesta adrenaliinista kirkas, menomatkan uuvuttava pituus ei vielä painanut. MIKÄÄN ei vielä painanut.

Mutta tuota hetkeä lukuuonottamatta minusta tuntuu, etten koko matkan aikana ollut ihan oma itseni kai kertaakaan.

Ensin iski aikaerorasitus. Valvoin 3-4 yötä, mutten saanut nukuttua päivisinkään. Kuinka olisinkaan voinut, koko miljoonakaupunki rautalangalla lukittujen ikkunoiden alla sykkien ja reissuveri suonissa tirskuten? Olin väsymyksestä jo ihan itkuinen, ja kun aikaerot viimein tasaantuivat, iski haperoon kehooni flunssa. Raahauduin kurkkukivusta sinisenä viikon verran ohjelmasta toiseen, ja yöunilla oli taas uusi syy keskeytyä vähän väliä. Vaivoista valittaminen on uuvuttuavinta kuultavaa mitä tiedän, joten kuittaan vain että loppumatkaa sitten värittivätkin tukalat pms-olot ja tahtia hidastavat vatsavaivat.

Myös Parkkonen sai flunssan, ja tyttäret vatsataudin. Yhden iltapäivän vietimme huvipuiston ensiapuhuoneessa. Ainoa joka selvisi koko reissusta koskemattomana, oli hän, joka nuohosi kaikki kadunkulmat, söi jokaisesta hämäräperäisestä kärrystä mitä mieli teki ja unohti aina sekä pestä kädet että nappailla maitohappobakteerit.

Me teimme ruokailuiden osalta sen päätöksen, että emme rupea varomaan mitään. Tulee jos on tullakseen. Joku vatsahässäkkä siis. Siihen nähden selvisimme vähällä! Me nimittäin söimme vaikka mitä ja vaikka missä; valtavan komean kukon kanssa maalattiamajassa, bensa-asemilla, toreilla ja halleissa, loisteputkien alla pienissä kojuissa, kissanruokakuppien kanssa samoilta pöydiltä.

Meksikolaisissa taloissa ei ole lämmitystä. Jokainen majapaikkamme oli lämpöisistä, alati aurinkoisista päivistä huolimatta öisin kylmä kuin jääkarhun takapuoli. (Onko tämä sanonta muuten peräisin Sieppari ruispellossa-kirjasta? Käytän sitä usein.) Illalla ei voinut jäädä oikein hengailemaan sohvaryhmille, vaan oli sukellettava lennossa peiton alle, tai siis peittovuorten alle pysyäkseen mahdollisimman vähässä huurteessa. Suihkussa käyminen vaati hirmuista luonteenlujuutta. Kylmyyden tähden, mutta myös siksi, että suihkut olivat pääosin sellaisia kattoon ruuvattuja suuttimia, joista singahti eri suuntiin viitisen ohutta vesinauhaa, joita vain parhaalla tahdolla saattoi kutsua lämpimiksi.

(Me tosin yövyimme edullisesti, tottakai Meksikosta löytyisi luksustakin, jos lompakko siihen taipuu.)

Miksi marisen heti alkuun näin ponnekkaasti? Siksi, että saatte varmasti suut silmät täyteen hehkutusta tulevissa postauksissa, ja teille saattaa tulla sellainen pieni, vihreä olo, että aina noilla on vaan kaikki niin ihanaa, niin ihanaa. Kuten olikin. Tavallaan. Muistakaamme myös, että otantamme on lopulta ajallisesti ja maantieteellisesti hyvin pieni, ja me olimme kuitenkin lomalla. Minkäänlaisia kaiken kattavina meksikolaisen arjen tai yhteiskunnan kuvauksina seuraavia matkamuisteluita ei siis kannata ottaa.

Matkalla oli monta, monta kertaa jolloin sanoin ääneenkin haluavani jo kotiin. Olin väsynyt, likainen ja minua kiukutti, kun en saanut hyvää viiniä mistään. Tunsin luita ja ytimiä myöten mikä rivierojen marmorijalkakäytävillä viihtyvä, termostaateista, pussilakanoista ja toimivista internet-yhteyksistä riippuvainen, hengissä selviytymisestä vieraantunut hyvinvoiva lellipentu minusta onkaan vuosien saatossa kuoriutunut. Aina ei naurattanut.

Mutta useimmat pelkoni ja ennakkoluuloni osoittautuivat toinen toisensa jälkeen vääriksi: en esimerkiksi pelännyt koskaan. Nyt kun mutsikin on nähnyt, että olemme turvallisesti kotona, voin tämän jo kertoa. Tuo ensimmäinen asuntomme oli oma pieni talonsa, omalla pienellä pihalla. Pihalle johtava keittiön ovi ei mennyt lukkoon ollenkaan, ja usein kodinhoitajamme Rebeca jätti oven luudalla kiilattuna apposen ammolleen, jota me emme aina huomanneet. Siellä meillä oli keskellä valtavaa kaupunkia ovet auki, kamerat, passit, rahat ja esimerkiksi nukkuvat lapset ihan kaiken kansan poimittavissa.

Mutta meiltä ei viety mitään, meitä ei kertaakaan yritetty huijata (ainakaan niin, että olisimme sen huomanneet!) ja kaikki maksoi juuri sen mikä oli sovittu tai sen alle. Kaikki sujui käsittämättömän sutjakkaasti ja hyvin. Kaikki ne kuskitkin, joita olin kuukausia aikaisemmin haparoivilla espanjankielisillä whatsapp-viesteillä varaillut yli valtamerien, seisoivat aina ovilla ja porteilla etuajassa, suut leveässä hymyssä. Pyykit tulivat pesuloista tiukasti viikattuina, mitättömän laskun kera, ja meistä yhdenkin pesulantädin kanssa ikuisia ystäviä. Lucha Libren lippujonossa jokainen oli valmis auttamaan meitä löytämään parhaat, kohtuuhintaiset istumapaikat ja salissa olutta myytiin luotolla, kun meillä ei ollut sopivaa seteliä.

(Kerran tuuppasimme muuten lapset omaan Uberiinsa ostoskeskusreissulla, kun itse olimme edustamassa. Laitoimme vahingossa, VAHINGOSSA, heidän palautusosoitteekseen jonkun kylän 700 km päässä asunnoltamme, ja samalla kun istuimme margaritojemme kanssa eräällä tyylikkäällä kattoterassilla meille valkeni, että lapset ovat matkalla ties minne, muttei ainakaan sinne, minne pitäisi. Mutta siitäkin selvittiin, Uber-kuski oli elekielellä saanut selvitettyä lapsille, että TUSKIN on oikea osoite kyseessä, ja minä sain sitten kuskin luurin päähän ja solkattua oikeat ajo-ohjeet… Mutta TÄTÄ ei kerrota kyllä mutsille!)

Mutta niin, tuolta kahvilasta se alkoi, Meksikon matkamme. Kerroin, että olimme ensimäistä kertaa Meksikossa, itse asiassa suoraan lentokentältä tupsahtaneita, ja että me emme vielä ymmärtäneet ruokalistan lukuisista annoksista juuri yhtään mitään. Että saa kantaa pöydän täyteen meksikolaista aamiaista, por favor. Ja hehän kantoivat, ja mehän söimme!

Mistä päästäänkin vielä yhteen yllättävään asiaan: meksikolainen ruoka ei tuota ensimmäistä riehakasta aamiaista, yhden loisteputkipaikan tacos al pastoreita ja joitakin yksittäisiä annoksia lukuuottamatta jaksanut kauhean kauaa pitää pihdeissään. Se oli vähän odottamatonta, ja vähän pettymyskin. Loppumatkasta tilasimme ihan mitä tahansa muuta, ettei meidän tarvinnut syödä enää yhtään maissilättyä vihreässä kastikkeessa. Meksikon ruokakulttuuri koostuu monista eri keittiöistä, siihen perehtyäkseen kannattaisi ennen matkaa käyttää hyvä tovi opiskeluun (myös kielenopiskeluun), jos mielisi saada kaiken irti eri ruokalajeista, erilaisin valmistustavoin. Huippuravintoloitakin tietysti löytyy, ihan maailman parhaimmiksi listattujakin, mutta niissä me emme tällä matkalla vierailleet. Oaxacassa osallistuimme sentään ruokakurssille, siitä lisää myöhemmin!

Mutta aloitetaan varsinainen matkakertomus. Kaiken kiherrykseni rivien väliin voitte sitten itse heikkoina hetkinä kuvitella vatsanväänteitä ja öisiä yskänkohtauksia, jos alkaa mennä liian täydelliseksi, ok?

Lue (katso) lisää: Guillermo de Toro, “I’m Mexican!”

En kestä. Katsokaa mikä silmänmallinen peili tuolla kahvilan seinällä roikkuu, ja se olisi ollut myynnissä. Olen etsinyt tuollaista VUODEN!!! Laitan äkkiä Yumen jengille instagram-viestiä jos he lähettäisivät sen minulle Suomeen. Sillä sen Meksikossa opin, että kaikki onnistuu, asiat ovat vain järjestelykysymyksiä!

TallennaTallenna

16 Comments

 1. Terhi says

  Ihanaa, nyt se matkakertomus alkaa. Olen jo odottanut! Vatsanväänteet kuuluvat asiaan ja väärinkäsitykset. Tulitte kuitenkin, koko perhe ehjinä takaisin. Odotan jatkoa!
  Terveisin Terhi

  • Anna says

   Ehjänä kotiinpaluu on tosiaankin pääasia, täällä ollaan ja matkakertomusta pukkaa!

 2. Nikadora says

  Kiitos herkullisesta tekstistä!♡
  Ootte rohkeita. Aamen.
  Muuten, bongasin peilin ja mietin heti, että tuollaisen saisi itsekin värkättyä.
  Ostaa pyöreän peilin, jonka ympärille punoo esim. metallilangasta tai vastaavasta kehikon.
  Moni muukin materiaali käynee…punottu paperinaru, kultainen metallihohdenaru ym…taivas kattona! ?

  • Anna says

   Kyllä me aika reippaita paikoin oltiin 😀
   Minähän en osaa askarella yhtään mitään, peukalot keskellä kämmentä!

   • Nikadora says

    Ja eikun etsii hankolaisen käsityöläisen?

 3. Teppo Töölöstä says

  Kiva, kun ootte taas kotona!❤ Ja ihana lukea teidän matkasta, vatsanväänteineen kaikkineen.. anna palaa Anna!?

 4. Anneli Maatraiva says

  Innolla odotan kertomustanne niin upein kuvin kuin hauskoin sanakääntein. Itselläni ehdottomasti paras loma oli juuri Meksikossa: Mexico Cityssa, Yukatanin niemimaalla eri kohteissa ja Tulunin ekoresortissa kaiken kiertelyn päätteeksi. Ainoa kerta kun pelästyttiin, oli kun poliisit pysäyttivät ja yrittivät sakottaa ilman mitään syytä. Siitä selvittiin kun puhuttiin vaan sinnikkäästi suomea?

   • Anna says

    Mexico City oli iloinen yllätys, kaikki ne puistot ja ihanat ihmiset ja kaiken sujuvuus! Voi kun olisi vielä paljon nähtävää, tuollakin maailman kolkassa. Tosin tämän jet lagin perusteella en kyllä ihan heti sekoita päätäni uudelleen, mutta toivottavasti vielä joskus saan palata Meksikoon 🙂
    Olen kuullut noista poliisien tempuista, ja meitä jopa kiellettiinkin itse ajamasta, joten käytimme kuskipalveluita. Aika kuumottava tilanne varmaan!

 5. Nina says

  Ah, no niin, olen valmis anna tulla koko juttu!

 6. Nimetön says

  On niin lohdullista, että välillä sanot ääneen sen kaiken, nurjemman puolen. Siksi vastalahjana haluan vuodattaa, että ensimmäinen työviikkoni joululoman jälkeen otti koville. Sunnuntaista lähtien huonoja öitä. Eilen olin toiveikas, että univelka painaisi jo sen verran että saattaisin sipata, kunnes sain pahaenteisen etiäisen siitä, että kuukautiseni alkavaisivat seuraavana yönä ja näin kävi— Joululomalla tuli jo pohdisleltua nöyryyttä, elämää ja kiitollisuutta kun podin selkääni, ja samaan teemaan menee nämä.
  Ihanalta näytti kuitenkin tosiaan Parkkosen valokuvanäyttely ja sen toteutus Mexicossa, sekä mexicolainen estetiikka, josta sai ig:ssä nauttia!!

  • Anna says

   Voi äääh, miten kurjaa! Toivottavasti uni on palannut. Ja jos ei, niin tiedät että valvon kanssasi 🙂
   Kiitos kun seuraat instassakin, se meksikolainen estetiikka oli todentotta ihan mieletön elämys, olisi pitänyt nähdä vaivaa ja roudata vähän enemmän kankaita, vaatteita, koruja, astioita, esineitä… vaikka lisämatkalaukun oston uhallakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.