comments 8

Ei kukko käskien laula

Minusta on tosi vaikeaa kokata silloin kun on ihan pakko. Toki syötän lapsoset ja pidän yleisesti ottaen perheen ruokahuollon näpeissäni, mutta jostain syystä hyydyn vierailuiden ja juhlapyhien edessä (jouluangsti, ne tietää, jotka tietää). Silloin kun olisi suotavaa olla viimeisen päälle menut ja meisselit, tyhjenee pääni ja kauhakäteni tuntuu äärettömän painavalta. Tekisi mieli vain vaipua sohvalle kirjan kanssa. Usein vaivunkin.

Mutta annas olla kun koittaa joku ihan satunnainen tiistai, jossa ei kumma kyllä ole yhtään ylimääräistä ohjelmanumeroa, varovaisen lomilta töihinpaluun lisäksi.

Tämä menu sai kipinän Porvoon SicaPellessä (huh miten ihana ruokaelämys, palaan siihen pian!) syömästäni alkuruoasta ja paisui siitä sitten monen ruokalajin sessioksi. Olen aivan tohkeissani tästä setistä, sillä se edustaa juuri minulle tunnusomaista huijauskeittotaitoa: nopeaa, sairaan helppoa (kaikki oikotiet sallittuja) ja silti pyörryttävän näyttävää ja maittavaa!

Alkuherättely
Kylmä, juotava kurkkukeitto

Surauta sauvasekoittimella avomaankurkkulohkoja, pari valkosipulinkynttä, maustamatonta jogurttia ja tuoreita yrttejä (mm. minttua, basilikaa) sileäksi sopaksi. Mausta hyvällä oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Lopuksi valuta hellästi joukkoon vielä lusikallisen juoksevaa hunajaa. Tarjoile pienistä juomalaseista jääkuution kera.
(Kuva keitosta Instagramin puolella. Siellä myös behind the scenes-otos näistä kuvauksista :))

Alkupala
Kurkkua ja mätiä

Hölskytä mummomaisesti etikka-suola-sokeriseoksessa muutama ohueksi viipaloitu avomaankurkku. Emme tavoittele tässä liian etikkaista makua, joten etikkaa vain tippa, ja maustumisaika kylmässä lyhyt ja napakka.

Kurkkuejn maustuessa tee morttelissa tai surauttimella desin verran tilliöljyä ja sekoita se ranskankermaan, mutta sillä lailla varovasti, ei vatkaten, että saat aikaan puhtaan valkoista kermaa vihreillä raidoilla.

Lado kurkkuviipaleet vadille ja nostele kurkkujen päälle mätinokareita (tässä kirjolohenmätiä) sekä tillikermaa. Koristele herneenversoilla. Rouhi päälle vielä mustapippuria ja tiputa lautasen reunoille parit tipat tilliöljyä.

(Voisin kuvitella, että tämä salaatti maistuisi ihanalta myös paahdetun saaristolaisleivän päällä, oluen kera.)

Välivihannes
Paahdettu kukkakaali

Höyrytä perattuja ja huuhdeltuja kukkakaaleja ensin vähän ja laita ne sitten voideltuun uunivuokaan – ja uuniin – paahtumaan, vain suolaverho yllään. Kun kukkakaalit ovat viittä vaille valmiit, ripottele kaalinpäille kourallinen parmesania ja voinokareita. Kuorruta nopeasti kuumassa uunissa ja tarjoile joillakin heinillä koristeltuna. Muutama tippa tilliöljyä sopii tähänkin.

Pääruoka
Grillattu lehtipihvi ja kanttarellikastike

Tee ensin kanttarellikastike. Koska minulla oli pieniä ja siistejä kanttarelleja, jätin ne kokonaisiksi. Nappaa pannulla sienistä vedet pois, ja kun pannu oli kuiva, lisää kukkurainen ruokalusikallinen voita. Lisää myös sipulisilppua. Hiero kaikki yhteen. Lorauta pannulle luomukermaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Yhden kauniin sipulin jätin pilkkomatta, vain puolitin mukaan kastiketohinoihin, se kun oli niin kaunis.

Vasta kun alkuruoat on syöty ja juotu, kukkakaalia natusteltu ja kuuma kastikekin nostettu pöytään, grillaa tai paista pannulla hyvin suolatut ja pippuroidut pihvit salamannopeasti.

Välijuusto
Pehmeää vuohenjuustoa, tippa erinomaista balsamicoa ja palanen siemennäkkäriä

Jälkiruoka
Mansikoita ja sokerikermaviiliä

Aseta tarjolle iso kulhollinen siivottuja ja pilkottuja mansikoita ja fariinisokerilla maustettua kermaviiliä. Jokainen hunnuttakoon oman annoksensa sopivalla määrässä hapeanmakeaa kermaviilikastiketta. Yrttipenkistä vielä mintun tai sitruunamelissanlehtiä mausteeksi.

TallennaTallenna

TallennaTallenna

8 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.