Valitse sivu

Kyllä kannatti taas eilen istua viisi tuntia autossa Book Clubin takia. Nuo ihanat naiset! Neljä älykköä, ja Kirjatoukka, aina kirjan maailmaan sopivan aterian äärellä, mielipiteitä pullollaan, kirjojaan puristellen.

Tällä kertaa käsittelimme Colm Toíbínin novellikokoelmaa ”Mothers and Sons”. Joka muuten ilmestyy suomeksi tämän kuun lopussa, Tammelta.

Minut se jätti kylmäksi. Kirjailija, mies, ei tavoittanut novelleissaan äitiyttä, jos se nyt mikään universaali tila onkaan. Mutta tuskin pojan rooliakaan? Hyvin löyhä oli punainen lanka, kirjan nimeen, ja tarinat joutavahkoja. Pysähtynyttä, harmaata, alhaalla roikkuvia pilviä. Onko kirjailija toivoton? Intelligent? I don’t think so. Well-written? By many already. Ei, en suosittele nyt tätä teille.

Mutta kirja poiki jotain hyvääkin, keskustelun lisäksi, nimittäin kirjailijan kotimaan Irlannin kunniaksi kunnon Irish Breakfastin! Tuo jännittävä juoma, se on ”Black Velvet”, tummaa Guinnessia ja kuohuvaa. Ja sitten me pistelimme poskiimme upeaa soodaleipää, perunalettuja eli Tatie Squares, pekonia, munia, uunitomaatteja, herkkusieniä, ruohosipulimuussia, paistia, cheddaria…

Tatie Squares

450 g jauhoisia perunoita keitettyinä ja muussattuina
1 kahvikupillinen vehnäjauhoja (tai tarpeen mukaan vähemmän tai enemmän)
2 rkl sulatettua voita
n. 1/4 kahvikupillinen maitoa
suolaa
Sekoita tiiviiksi taikinaksi, jäähdytä jääkaapissa. Kauli levyksi, pistele muotilla tai lasilla lettusiksi, paahda kuivalla pannulla molemmin puolin. Tarjoa kuumana. Jos teet letut etukäteen, voit lämmittää ne voilla sipaistuina uunissa juuri ennen tarjoilua.

Reseptistä ja koko kirjallisesta lounaasta kiitos K:lle!

P.S. Hyvin harmaa, kirjan tunnelmaan sopiva oli ilmakin automatkallani. Kuuntelin haikeita lauluja, tuijotin kilometri toisensa jälkeen karuja peltoja, paljaita pientareita ja penkkoja. Illalla saavuin kotiin, ja tuuli puhalsi kaiken pois. Katsokaa nyt tuota meidän Bellevuen rantaa!