Valitse sivu


Eletään maaliskuun loppupuolta. Savupiippujen korkeudella riippuvalta, harmaasta painavalta taivaalta heittäytyi viattoman aamupäiväkävelijän niskaan taas yksi märkä lumimyräkkä. Onko tämä pisin talvi koskaan, vai tuntuuko se vain siltä?

Aurinkoa on etsittävä nyt vaikka väkisin, vaikka soppakulhon pohjalta. Lämmön ja valon kaipuu on ihan fyysistä. (Onhan se aurinko myös totuuden nimessä paistanut, ajatellaan nyt vaikka viime viikonloppua. Sitä tunnetta, kun säteet ensimmäisen kerran ovat lämpöisiä, ulottuvat joka paikkaan ja ihmispoloinen ajattelee, ettei se talvi nyt niin paha ollutkaan, ja antaa kaiken anteeksi tälle karulle maalle samalla kun sulaa sisältä hissukseen. Mutta ei enää takatalvikohtauksia kiitos.)

Keittelin eilen vihdoin sahramista kalakeittoa Samin ohjeella. Tai melkein Samin ohjeella, olenhan omapäinen olento. Alla on minun mutkitteleva versioni. Tein päivällä rauhassa liemen, soseutin sen, ja vasta illansuussa lisäsin kalat ja ravut. Pitkä prosessi teki hyvää, maut olivat ihan tapissa siinä kohtaa kun kuvaaja pääsi maistille.

Soupe de poisson en or eli kultainen kalakeitto

Pehmittele kattilan pohjalla oliiviöljyssä pilkottua sipulia, porkkanaa, purjoa, sellerinvartta ja valkosipulia.

Visko kasvisten joukkoon sahramia, chilijauhetta tai cayennepippuria ja mustapippuria, kaikki värjäytyy ihanan keltaiseksi! Lisää sitten pari kupillista valkoviiniä ja reilun litran verran kalalientä. Kumoa myös tölkillinen tomaattimurskaa kattilaan. Porisuttele, nuuhki.

Keittoainesten yhtyessä pilko pari eriväristä paprikaa pieniksi kuutioiksi ja muutamia kevätsipulinvarsia koristeeksi. Mutta älä yhytä niitä keittoon vielä!

Kattilajengi on nyt valmista soseutettavaksi. Tähän asti voit tehdä liemen valmiiksi hyvissä ajoin ja viimeistellä vasta myöhemmin, jos on vaikka illallishäppeninkejä tiedossa.

Lisää liemeen valkoista kalaa (tai pakastekalasekoitusta, kuten minä paremman puutteessa…) ja pari desiä kermaa, tarkista mausteet maistelemalla kun kalat ovat lämmenneet. Suolaa? Vähän lisää tulisuutta? Lopuksi kumoa joukkoon katkarapuja ja ne paprikakuutiot. Lämmitä tulikuumaksi.

Tarjoile kultainen keitto aiolin, leipäkrutonkien sekä kevätsipulisilpun kera.