Valitse sivu

1998. On perjantain ja lauantain välinen yö, edellinen vuorokausi kampeaa hitaasti helmikuun 7. päivän puolelle.

Katson Mariankadun kodissa pienestä telkkarista Naganon talviolympialaisten avajaisia, ilman ääniä. Luulen, että nämä vatsan piukaksi kurovat nipistykset ovat nyt supistuksia, en saa nukuttua. Lasketusta ajasta on jo kaksi viikkoa aikaa. Isäsi sentään vetelee sikeitä vieressä.

Aamun keinuttelen jotenkuten, mutta puolilta päivin on lähdettävä sairaalaan. On liikennelakko ja lumimyräkkä, taksia on vaikea saada. Vanhassa valokuvassa seison rappusilla ja irvistelen nuttura vinossa, liikuttava nyssykkä – synnytyskassi – kädessä roikkuen.

Kätilöopistolla asiat etenevät kuten ne näissä hommissa nyt etenevät. Meille kaikki on tietysti kauhean jännittävää, olethan ensimmäisemme. Illalla klo 19:20 isäsi sanoo vihdoin sanat, jotka muistan aina, kuulen intonaationkin:

Anna, meille on syntynyt pieni tyttö!

Ja siinä sinä sitten olet.

(Minä taas sanon, kunhan olen saanut itseni koottua, että MIKSI kukaan ei kertonut kuinka paljon synnyttäminen sattuu? Olen tuohtunut, tapani mukaan. Mutta kipu unohtui pian, niinkin pian, että olin kolmen kuukauden kuluttua jälleen pieniin päin. Mutta se on jo toinen tarinaa se!)

Ensimmäiset vieraat, mummo, vaari ja isovaari riehuvat samppanjapullojen ja sikarien kanssa käytävällä vastaan jo kun hoipun synnytyssalista ulos. Sinut tempaistaan läpinäkyvästä kärrystäsi ja sen jälkeen hädintuskin näen sinua pariin päivään. Kun aamu valkenee, onnittelijoita alkaa virrata, parissa päivässä yli 60 vierasta. Enosi tosin käy häiriköimässä jotain vierasta naista Naistenklinikalla, mutta hänetkin saadaan lopulta oikeaan paikkaan. Sairaalahuone hukkuu kukkiin ja lahjoihin.

Ehkä siksi sinä rakastat ihmisiä, juhlia, hulinaa ja varsinkin syntymäpäiviä edelleen enemmän kuin kukaan muu?

Lahjaidea: Ensimmäistä kertaa 20 vuoteen emme viettäneet tyttären syntymäpäiviä yhdessä. Ilmapalloja kotiin tai työpaikalle toimittaa Helsingissä esimerkiksi pallopiste.fi. Meidän ilmapallokimppumme koostui vaaleanpunaisista sydämistä ja suurista folionumeroista 2 ja 0. Yllätys oli mieleinen!

(Ei maksettu mainos, ajattelin vain jos joku muukin on joskus miettinyt onnistuuko tämmöinen juhlapalvelu Suomessakin.)