comments 10

Uusi lempiruoka

Kuva ei tee oikeutta annokselle, mutta uskokaa kun sanon, että tässä on nyt kevätpäivienne pelastus, vieraidenne ihastelun kohde ja erittäin todennäköisesti teidänkin uusi lempiruokanne. Nopea valmistaa ja paljon voita, voiko tyttö enempää pyytää?

Inspiraation saimme Master Chef Suomi -ohjelmasta, jossa valmistettujen kilpailuannosten reseptit löytyvät muuten heidän ig-tililtään, mutta sen hoksasin vasta jälkikäteen. Me teimme siis omin päin, kas näin.

Tee ensin fenkolisalaatti maustumaan:
Pilko pari-kolme pestyä fenkolia ohuen ohuiksi siivuiksi suuren vadin pohjalle. (Ennen leikkuuhommia uloimmat kerrokset kannattaa ottaa pois, ne ovat usein kolhuiset tai muuten kärsineet.) Lorauta fenkolissiivujen päälle oliiviöljyä ja maltillisesti sitruuna-valkoviinietikkaa, joka on uusi lempparini. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Laita kulho jääkaappiin maustumaan, puolikin tuntia riittää nappaamaan maut yhteen.

Valmistaudu seuraavaksi beurre blanc -kastikkeen  tekoon.
Laita pieniin kulhoihin:
200 gr kylmää voita pieninä kuutioina
2 dl salottisipulisilppua
2 dl valkoviiniä
1 dl vettä
1/2 dl sitruunaviinietikkaa
1/2 dl kermaa
Suolaa ja pippuria käden ulottuville.

Laita vaaleaa kalaa (meillä oli kuhafileitä) voideltuun uunivuokaan, mausta suolalla ja valkopippurilla.

Voit laittaa kuhat kuumaan uuniin samaan aikaan kun aloitat kastikkeen teon, ne valmistuvat suurin piirtein yhtä aikaa. Tarkkana tosin, kala ei saa tietenkään kuivua. Ruokailijoiden on syytä tässä vaiheessa olla jo ruokapöytään päin kallellaan ja pöydän katettu.

Beurre Blanc on hienon kuuloinen kastike, mutta helppo kuin mikä. Maku on mitä hienostunein.
Laita (kupariseen) kastikepannun pohjalle sipulit ja kaikki nesteet. Keittele kokoon, kunnes lientä on jäljellä alle puolet. Aloita sitten voin lisääminen, ensin vain muutama kuutio kerrallaan, koko ajan kevyesti kastiketta liikutellen. Jatka kunnes kaikki voi on pienissä erissä lisätty, loppua kohden voita voi jo laittaa reilummin kerrallaan ja vatkatakin saa. Pääasia on, että pidät kastikkeen liikkeessä, jotta koostumuksesta tulee kauniin samettinen. Tarkista suolan tarve, lisää halutessasi pippuria. Jotkut käyttävät jopa cayennepippuria viimeistelyyn.

Kokoa annokset. Nosta syvän lautasen pohjalle fenkolisalaattia, salaatin päälle kuhaa ja kuhan päälle kastiketta, koristele fenkolintupsuilla.

Rapea fenkoli ja voinen kala ovat ihana yhdistelmä!

Lue lisää: Beurre Blanc on onnistunut ennenkin.

10 Comments

  1. Kuulostaa ihanalta!

    Suosikkikuharuokani on tähän asti valmistunut pannulla näin: voin ja oliiviöljyn sekoitukseen pari rkl sipulisilppua, ruusupippuria. Kuhafileet marinoitumaan sitruunamehun, valkopippurin ja suolan aavistuksen kanssa, sitten paistetaan rasvaseoksesssa, josta sipuli poistettu. Kastikkeeseen kermaa ja valkoviiniä, seuraksi perunalunta ja krassivoita paahtoleivällä.

    • Anna says

      Siinähän on oikeastaan melkein samat ainekset, viinietikkaa lukuunottamatta! Krassivoita alkoi tehdä mieli!

  2. Anna W says

    Meillä myös suosikkiruokana fenkolikala: Fenkoli ja sipuli kuullotetaan ja haudutetaan sen jälkeen valkoviinissä ja kermassa, lisätään valkopippuria ja lopuksi, kun fenkolin kypsyysaste on sopiva, laitetaan kalat padan päälle kypsymään. Helppoa ja hyvää!

    • Anna says

      Fenkoli on niin ihanaa, kokeilen tätäkin versiota!

  3. Maaja says

    Kopioin teidän ohjeet. Harmi kun meidän Erkki ei tykkä erityisesti kalasta, mutta laitan itselleni kun olen yksin mökillä. Krassivoi ? pitää googlata…

    • Anna says

      Krassivoissa on varmaan vain krassinversoja voihin sekoitettuna, näin kuvittelisin?

  4. Päivi says

    Testasin tänään sunnuntailounaaksi, ihan huippua, varsinkin kun tarjolla oli Hauhonselän tuoretta kuhaa. Kiitos!

  5. Anna-Liisa says

    Kokkasin tämän vieraille ja oli todella hyvää. Lisäkkenä vielä sinun beluga-linssirisottoa. Tällä menulla mennäänkin sitten pitkän aikaa eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.