comments 3

Täydellinen, ranskalainen salad au chèvre chaud

Olen tänä kesänä saanut itseni kiinni tuhahtelemasta erityisesti yhdelle ravintola-annokselle, jonka tilaan mielelläni, mutta johon petyn usein. Vuohenjuustosalaatti. Mutisen Parkkoselle kuivien salaattikikkareiden äärellä, kurkkuviipaleita sivuun työnnellen, että kuinka vaikeaa voi olla tehdä yksinkertainen vuohenjuustosalaatti, klassinen chèvre chaud, jota saa Pariisissa jokaisesta kuppilasta…

Sitten rupesin miettimään. Mikä tekee vuohenjuustosalaatista täydellisen? Onko se itseasiassa yksinkertainen salaatti ollenkaan? Ja mitäköhän sanoisi ranskalainen. Katsotaanpa.

Minusta vuohenjuustosalaatissa pitää olla (perusasioiden lisäksi) marinoitua punasipulia, pähkinöitä, kuten saksanpähkinöitä, tai sitten pinjansiemeniä, paahdettua pekoninmurua tai kenties joissakin tapauksissa ilmakuivattua kinkkua. Tai näistä kolmesta ainesosasta edes kahta. Tai edes marinoitua punasipulia.

Ja perusasiathan ovat: raikas ja rapea salaattipohja, ei kuitenkaan mitään jäävuorisalaattia. Vuonankaali ois kiva. Tomaattia, hyvää leipää, rasvaista vuohenjuustoa anteliaasti, Provencen yrttisekoitusta, joko juuston päällä tai salaatinkastikkeessa. Mistä pääsemmekin salaatinkastikkeeseen. Ei, ei ja ei valtavaa, tahmeaa loiskautusta balsamico-siirappia kaiken ylle!

Salaatinkastikkeessa haluaisin maistaa Dijon-sinapin, ja aavistuksen hunajaa.

Ja jos salaattiin haluaa hedelmäistä makua, niin päärynä toimii parhaiten, omenankin hyväksyn.


Sitten hommiin.

Laita uuni kuumenemaan.

Valmistele punasipulirenkaat marinoitumaan.
Marinadi: oliiviöljyä, punaviinietikkaa, hunaja-Dijonia,  suolaa, mustapippuria, Provencen yrttejä. Jos käytät tavallista Dijon-sinappia, lisää hitunen sokeria. Hunaja-Dijon on makeampaa.
Teen marinadia reilusti, sillä se saa toimia myös salaatinkastikkeena.

Pese erilaisia salaatinlehtiä ja vuonankaalia, kuivaa ja jaa lautasille pediksi.
Puolita kirsikkatomaatteja ja nosta salaatin päälle.

Koristele salaattilautasta saksanpähkinöillä, ja jos käytät pinjansiemeniä, paahda ne ensin.

Paahda kuivalla pannulla pekonikuutioita ja muutama oksa rosmariinia.

Minä keksin ruveta täydellisen vuohenjuustosalaatin laittoon niin myöhään, etten saanut enää Hangon Lillanin mahtavaa leipää. Oli tyydyttävä kaupan patonkiin. Myös juustohyllyt täällä Hangossa ovat aika kaukana ranskalaisista, joten ostin sitä mitä sain, eli tuollaista liian tuoretta vuohenjuustopötköä. Mutta jos olet parempien valikoimien äärellä, niin maalaisleipää ja kunnon vuohenjuustokiekkoa kehiin!

Leikkaa leivästä tai patongista sopivia viipaleita ja hiero leipiä puolitetulla valkosipulinkynnellä. Nosta uunipellille, roiski oliiviöljyä leivälle, nosta juustokiekko päälle ja tiputa juustollekin pari tippaa öljyä. Kuorruta leivät kuumassa uunissa, on tärkeää, että leipäkin paahtuu!

Nosta salaattipedeille punasipulia ja kastiketta, 1-2 leipäviipaletta vuohenjuustoineen, ja ripottele pekonimurua päälle. Rouhi tarvittaessa vielä mustapippuria kaiken ylle.

Nauti rosé-viinin kera.

Mistä sinun täydellinen vuohenjuustosalaattisi koostuu?

TallennaTallenna

3 Comments

  1. Belgian Lempi says

    Mulle se on överiloiskaus kummallisen tankeaa balsamicosiirappia, joka pilaa koko jutun. Kurkkua? Onneksi sellaista vuohenjuustosalaattia ei ole vielä tainnut tulla vastaan. Pekonia en tarvitse, mutta muuten mulle kelpaisi erittäin hyvin noi sun vuohenjuustosalaatit!

    Kaikki vuohenjuustot ei kestä viikunaa parinaan, mutta jos on sopivan terhakkaa laatua, niin sesonkituoreet viikunalohkot…Sitten kyllä ei pähkinâpuolella ole liikkumavaraa, on oltava saksan. Ja kastikkeessa ei sinappista vivahdetta vaan hunajaa terävöitettâvâ jollain sopivalla ei liian kirpeällä etikalla.

    • Anna says

      Joo, pekoni ei ole pakollinen ollenkaan, mutta ainakin Pariisissa se tuntuu vakiona kuuluvan salaattiin, muutamana murusena siis. Etikoissa olen palannut kaikkien kokeiluiden jälkeen aika lailla vakkaristi vanhaan kunnon punaviinietikkaan, vaikka on mulla hienoja balsamicojakin hyllyssä. (Ja sherryetikkaa, laventelietikkaa, rakuunaetikkaa…) Jostain syystä klassinen punaviinietikka on monessa ruoassa tai kastikkeessa juuri se oikea pyöreä, mutta napakka maku.

      • Anna says

        Ja ai niin, bongasin muuten – nyt kun rupesin oikein guuglailemaan vuohenjuustosalaatin reseptejä – versioon, jossa kastikkeeseen lisätään munankeltuainen. Interesting.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.