comments 2

Reseptejä yleisön pyynnöstä

Kivaa kivaa kun toivoitte reseptejä pääsiäistahnoihin! Täältä pesee, tuttuun epämääräiseen tapaan.

Innoituksen juuri tämän menun kokoamiseen Herra Kamera sai HS Kuukausiliitteen Ruokamatka-juttusarjan kolmannesta osasta ”Ruokarauhaa Syyriasta” (3/2016), mutta osaa resepteistä sovelsimme aika vapaalla kädellä. Kuukausiliitteestä löydät myös valmistamiemme lihapullien reseptin.

Baba ganoush (me teimme kaksinkertaisen annoksen)

2 munakoisoa
100 gr tahinia
4 rkl paksua, turkkilaista jogurttia
1 sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
suolaa, oliiviöljyä

Koristeluun: marinoitua punasipulia, oliiveja, yrttejä…

Paahda haarukalla pisteltyjä munakoisoja kuumassa uunissa puolisen tuntia. Kuori vähän jäähtyneet munakoisot. Kuukausiliitteen jutussa vinkattiin tekemään se upottamalla munakoisot kylmään veteen ja kuorimalla ne veden alla: toimii! Pilko kuoritut koisot pieniksi kuutioiksi ja sekoita kaikki yllä annetut ainekset. Maustaa saa paljon reseptiä reilummin ja laveammin, meidän makuumme. Marinoitu punasipuli (kuori ja puolita punasipuli, leikkaa ohuiksi siivuiksi, anna maustua oliiviöljy-punaviivietikka-sokeri-suola-mustapippuri-timjami-liemessä pari tuntia) on kiva makupari.

Hummus (Kuukausiliitteen reseptissä ei ollut tahinia lainkaan)

pari tetraa käyttövalmiita kikherneitä (esim. Go Green)
n. 1 dl tahinia (tai vain pari lusikallista, jos haluat kikhernemäisemmän maun)
parin-kolmen sitruunan mehu
valkosipulia maun mukaan
suolaa, garam masalaa tai vain jeeraa.

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella. Varaa lasillinen vettä surruuttimen viereen laimentamiseen, tunnistat kyllä kun koostumus on sopivan kuohkea. Minä lisään myös oliiviöljyä jo möyhentämisvaiheessa.

Koristeluun (ja maun vuoksi toki myös): oliiviöljyä, savupaprikajauhetta, kuivattuja chilihiutaleita, yrttejä, sitruunanlohkoja.

Tsatsiki (laiskan naisen versio, eli minun)

pari kurkkua
tötteröllinen turkkilaista jogurttia (paksua, rasvaista)
valkosipulia maun mukaan (mutta ei liikaa, se tekee tsatsikista helposti tunkkaisen)
1-2 sitruunan mehu, usein laitan vielä valkoviinietikkaakin
yrttejä, kuten tilliä ja tuoretta minttua
suolaa, mustapippuria

Koristeluun: mustia, kivettömiä oliiveita, kuivattua mintturouhetta tai tuoreita yrttejä, loraus oliiviöljyä, mustapippuria.

Halkaise kurkut ja poista vetinen siemenosa. Pilko pieneksi. Sekoita kaikki ainekset jogurttiin. En siis valuta jogurttia, enkä puristele kurkkua. Anna maustua ennen tarjoilua.

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.