comments 3

Kesäinen salaatti kaikesta ihanasta

Lämpöaalto on tehnyt tästä toukokuun puolivälistä unenomaisen. Vaikka täällä aavan meren rannalla eivät puut olekaan puhjenneet lehteen samaa tahtia eikä sisämaan lämpötilohin ylletty, niin takapihalla tiiliseinän suojassa on olo ollut kuin Kreikassa konsanaan. Kesä on selvästi alkanut muutenkin. Viime viikonloppuna (pitkänä sellaisena, kiitos helatorstain) meidän pihapöytämme ympärillä piipahti ainakin 40 ihmistä.

Olin maanantana Turussa ja löysin Granitista reseptin, josta saattaa hyvinkin muodostua kesän yllätysvieras-salaatti. Osan aineksista kun voi pitää aina valmiina kuivakaapissa ja pakastimessa, ja sitten vaan sen hetken tuoreudet lisäksi. Salaatista saa muokattua helposti oman suun mukaisen ja ruokaisuutta lisättyä grillaamalla jotain lämmintä kylkeen. Varioin ihan pikkuisen alkuperäistä reseptiä, jonka saa siis korttina Granitista. Kas näin.

Hellepäivän kesäsalaatti

Huuhtele puolisen kiloa varhaisporkkanoita (ei tarvitse kuoria) ja leikkaa pitkittäin puoliksi.

Napsauttele nipullinen vihreää parsaa syöntikuntoon, eli puisevat tyvet pois. Huuhtele hyvin ja leikkaa parsatkin nuppuineen pitkittäin puoliksi.

Sekoita vadissa purkillinen käyttövalmiita, huuhdeltuja linssejä ja purkillinen isoja valkoisia papuja. Voit myös keittää belugalinssejä, mutta minä oikaisin! Mausta linssit runsaalla sitruunamehulla ja hyvällä öljyllä.

Huuhtele salaattisekoitus ja linkoa kuivaksi.

Tee hernepyree valmiiksi maustumaan: Surauta isossa kulhossa tasaiseksi tahnaksi pari pussia puoliksi sulaneita pakasteherneitä, valkosipulia (laitoin ainakin 4 kynttä), pari rkl tahinia, puoli dl oliiviöljyä, tilkka vettä ja tuoretta minttua puolisen puskaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita porkkanasuikaleet paahtumaan öljytylle pannulle. Lisää joukkoon lusikallinen hunajaa. Ensimmäisen huolellisen sekoituksen jälkeen älä kääntele koko ajan, vaan anna ottaa väriä. Kun porkkanat ovat lämmitelleet aikansa, lisää parsa ja anna senkin kypsähtää, mutta vain nopeasti. Napakkuuden on säilyttävä pienestä pannulla käynnistä huolimatta! Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa salaatti laittamalla pohjalle salaattisekoitusta, nosta pedille öljystä ja hunajasta kiiltävät porkkanat ja parsat, ripottele sitruunaisia papuja ja linssejä ylle,  koristele saksanpähkinöillä ja basilikanlehdillä ja tarjoile viileän hernepyreen kanssa.

Granitiin kannattaa pistäytyä muutenkin kuin vain reseptikortin perässä, siellä on kaikkea ihanaa taas kesän piha-, parveke- tai puutarhaelämään! Myös nettikauppa toimii nykyisin.

3 Comments

  1. Oi! Tuun yllätysvieraaksi aivan varmasti, oikeastaan pakkailen jo laukkua, mut mulle tää ilman pähkinää, kiitos. Sun ovella on kohta varmasti jonoa. Viileää merituulta olis todella tilauksessa, voisko sitä purkittaa ja hitaampi kevät, jossa ehtii keskittyä kukkijoihin ilman jatkuvaa päänkääntelyä ympäri, olo on kuin korkkiruuvilla, kun kaikki ihanat kukkii jo nyt. Täällä on kuviteltu ensi talven kylmiä ja tehty niin paljon polttopuita, että vois luulla meitä isonkin kartanon asujiksi. Hullua hommaa helteessä.

  2. Nimetön says

    Aika haipakkaa kevät tosiaan etenee! Ymmärtääkseni jossain jo sataa, mutta Hangossa loilottaa aurinko edelleen lämpimästi, tuulessa aavistus kaipaamaasi viileyttä tosin. Tsemppiä halkohommiin ja nähdään sitten meidän pihalla 🙂

    • Anna says

      Ja tuo ylläoleva kommentti oli siis minulta, Annalta, olin jotenkin tipahtanut kirjaantuneena olosta pois…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.